شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

اشاره؛ چرخی در شهر که می زنیم به راحتی می توان موج گرانی را در هرم عطش آور این روزها حس کرد. در این بین اخبار روزنامه ها و سایت های اینترنتی را که می خوانیم، با کمتر خبر خوشحال کننده ای از نزول شیب قیمت ها برمی خوریم.

گویا حالا حالاها موج گرانی قصد ندارد از فضای کشور عبور کند. این روزها که شاهد رشد ناگهانی قیمت بسیاری از کالاهای اساسی و غیر اساسی مردم هستیم، مراجع بزرگوار تقلید و دیگر علما نیز در دیدارها و جلسات گوناگون دغدغه اعتراضی خویش را در خصوص این وضعیت مطرح کرده و بر لزوم مهار هر چه سریعتر اختاپوس گرانی تاکید کرده اند که از آن جمله روز پنج‌شنبه گذشته آیت الله العظمی صافی گلپایگانی در دیدار پرشور مبلغان نیمه شعبان با تاکید بر این که وجود مشکلات اقتصادی همچون گرانی و تورم زمینه نارضایتی امام عصر (عج) را فراهم می آورد، خواستار اهتمام مسئولان به حل مشکل فقر و گرانی در کشور شدند.

در روزها و هفته های گذشته نیز که زمزمه های آغاز فاز دوم هدفمندی یارانه ها شنیده می شد، حضرات آیات مکارم شیرازی، نوری همدانی ، جوادی آملی، ‌سبحانی و دیگر بزرگان و اعلام نیز هشدارهای خویش را به مسئولان اعلام داشته و مدافع حق مردم در برخورداری از یک زندگی اقتصادی متوسط و به دور از فشارهای ناگهانی و  غیرقابل تحمل تورم و گرانی و بیکاری شده اند.

در این گیر و دار، خبرگزاری حوزه بر خود تکلیف دانست تا به میان طلاب و روحانیون که خود شاید بیش از دیگر اقشار جامعه طعم تلخ گرانی ها را می چشند ، رفته و پای صحبت ها و درددل های آنان بنشیند.

 آنچه در پی می آید، گزیده ای از دغدغه‌های حوزویانی است که با آن ها در حرم مطهر کریمه اهل بیت (ع) و مدرسه مبارکه فیضیه به گفت‌وگو نشستیم.

*روحانیت سنگ صبور مردم است

حجت الاسلام و المسلمین قاسم حسن زاده ، روحانی اهل آمل که بیش از 20 سال است ساکن قم می‌باشد، با بیان این که مردم اعتراض و گلایه خود را نسبت به گرانی و تورم و بیکاری جوانان را به روحانیت به ویژه ائمه جمعه و جماعات منتقل می کنند، اظهار داشت: روحانیت از این باب که از دیرباز مورد اعتماد و وثوق مردم بوده، امروز نیز حقیقتا در مشکلات مختلف از جمله از نوع اقتصادی آن، سنگ صبور مردم است.

وی همچنین افزود: در چنین شرایطی که هر روز یک کالا در بازار گران می شود ، یکی از رسالت های مهم روحانیون این است که گلایه های مردم را به مسئولان و دولتمردان منتقل کرده و از آن ها بخواهند که هر چه سریعتر چاره ای برای حل مشکل گرانی بیابند.

*حل مشکلات با وعده های توخالی امکان پذیر نیست!

این مبلغ با سابقه حوزوی با بیان این که یکی از اهداف رهبر معظم انقلاب از نام گذاری سه چهار سال اخیر، توجه دادن مسئولان به اولویت مباحث اقتصادی و معیشتی مردم بوده است، خاطرنشان کرد: یکی از مهم ترین راهکارهای مقابله با گرانی و بیکاری ، توجه به تولید ملی است که شعار امسال از سوی مقام معظم رهبری بوده است؛ بدون تردید گام برداشتن در این سمت و سو با شعار دادن و همایش گذاشتن و وعده های بعضا توخالی امکان پذیر نیست.

*داد مردم از بیداد گرانی ها بلند است

سید احمد حسینی ، طلبه پایه پنجم مدرسه علمیه معصومیه است. او نیز با تاکید بر این نکته که این روزها، داد مردم از گرانی ها خیلی بیشتر از گذشته شده ، از دولتمردان خواست تا در صدد رفع ریشه ای گرانی ها برآیند.

وی همچنین اظهار داشت: قیمت بسیاری از کالاها و اقلام خوراکی در این روزها نسبت به یکی دو ماه گذشته بعضا رشد 40 تا 60 درصدی داشته و مثل این که قرار هم نیست که این روند فزاینده متوقف شود؛ در این وضعیت بسیاری از خانواده ها به معنای واقعی محتاج نان شب هستند و با اندک یارانه ای که دریافت می‌کنند به سختی روزگار می گذرانند.

حسینی اضافه کرد: گرچه در شرایط کنونی دنیا با بحران اقتصادی روبروست و کشور ما هم تاحدودی از آن متاثر است، اما با درایت و برنامه ریزی می توان بر این قبیل مشکلات فائق آمد.

*لزوم اصلاح سیاست های اقتصادی غلط

حجت الاسلام مصطفی درخشنده ، یکی دیگر از طلاب حوزه علمیه قم هم با اشاره به این که گلایه مردم از گرانی ها منافاتی با خدمات دولت در عرصه های مختلف به ویژه در حوزه مسکن و راه سازی ندارد، گفت: دولت برای مقابله با گرانی و مشکلات اقتصادی از جمله بیکاری باید به اصلاح سیاست های خود بپردازد و بداند که اگر عیوب خود را مرتفع سازد می تواند برمشکلات چیره شود.

وی همچنین با اشاره به این که این روزها حتی کشاورزان و باغداران نیز از وضعیت ناراضی هستند، بیان داشت: مسئولان به ویژه در بخش کشاورزی باید نسبت به حمایت از کشاورزان و تولیدگران اهتمام داشته باشند؛ چرا که وقتی تولیدات کشاورزی کشور افزایش یابد، بر اساس قانون عرضه و تقاضا قیمت محصولات نیز متعادل می شود و مردم عادی بهتر می توانند دست به خرید کالاهای تغذیه ای خود بزنند.

*مسئولان به جای جنجال های سیاسی به فکر تورم باشند

حجت الاسلام و المسلمین رستم نژاد، از اساتید حوزه نیز با ابراز نارضایتی از جنجال های سیاسی در کشور، تصریح کرد:

واقعا جای تاسف است که می بینیم در شرایطی که گرانی و تورم، مردم خصوصا اقشار آسیب پذیر را به شدت در تنگنا و فشار قرار داده، مسئولان بعضا درگیر تنش های سیاسی و بگومگوهای رسانه ای خود هستند و گویی بی خیال مردم و مشکلات آن ها شده اند.

وی افزود: در حالی که همه علما و مراجع بزرگوار تقلید و علما و بزرگان نسبت به معضل گرانی هشدار داده اند، اما کماکان شاهدیم که مسئولان ذیربط یا به طور کلی نسبت به این دغدغه ها بی تفاوت هستند و یا این که آن طور که باید و شاید کاری انجام نمی دهند!

*جلوی دلال ها و بازاریان بی انصاف گرفته شود

این استاد حوزه همچنین با اشاره به سودجویی های کلان دلالان در کشور و تاثیر غیر قابل انکار آن ها بر گرانی کالاها و محصولات، ابراز داشت: واقعا این سوال به طور جدی مطرح است که چرا باید به خاطر سودجویی عده‌ای دلال و کم توجهی مسئولان، مردم در فشار باشند؟!

حجت‌الاسلام والمسلمین رستم‌نژاد اضافه کرد: از سویی، برخی از بازاری ها فقط به فکر پرکردن جیب خود هستند، حال آن که در یک جامعه اسلامی نباید افراد، حریص در جمع آوری مال باشند، بلکه می بایست نسبت به کسب سود منطقی و مشروع در کار تجارت و تولید خود قانع باشند.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: واقعا اگر مسئولی نمی تواند جلوی دلالان را بگیرد و سرو سامانی به وضعیت اسفبار اقتصادی دهد، بهتر است که استعفا دهد تا فرد لایقی که دغدغه رفع مشکلات مردم را دارد، جانشین او گردد.

*بارِ گرانی بر دوش بیشتر خانواده ها سنگینی می کند

سعید رحمانی ، طلبه پایه هشتم نیز با تاکید بر این که در شرایط کنونی، کمتر خانواده ای است که دغدغه بیکاری جوانان فارغ التحصیل خود را نداشته باشد و یا با معضل گرانی دست و پنجه نرم نکند، اظهار داشت: اگر مردم و مسئولان همگی دست به دست هم داده و همچنین فرهنگ تجارت و کسب و کار اسلامی به درستی در جامعه نهادینه شود، تا حدود زیادی جلوی گسترش گرانی ها گرفته می شود.

*لزوم اتخاذ رویکرد کارشناسانه در مقابله با گرانی

وی با بیان این که در مساله گرانی ها باید به ریشه یابی عوامل و زمینه های تشدید کننده آن پرداخت، گفت: مسئولان باید با برنامه ریزی دقیق به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر تقویت تولید ملی و حمایت از تولیدگران داخلی جامه عمل بپوشانند و در جاهایی که کمبودها و نواقصی وجود دارد، در صدد رفع آن ها گام ها برداشته و دست از شعار دادن هایِ بی خود و بی جهت بردارند.

*اصلاح وضعیت اقتصادی، حرکتی جهادی می طلبد

رحمانی همچنین تصریح کرد: برای این که اوضاع اقتصادی کشور سر و سامان خوبی پیدا کند، نیاز است که یک حرکت جهادی توسط دولت و مجلس و کارشناسان دلسوز و متعهد در حوزه اقتصاد صورت گیرد و فرامین مقام معظم رهبری در همه عرصه‌های اقتصادی اجرایی گردد و در ضمن از اتخاذ تصمیمات غیرکارشناسانه و عجولانه به شدت پرهیز شود.

گزارش: سید محمد مهدی موسوی

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha